Merirosvokapteeni - Fingerpori rautalangasta 15.8.2024

 

Päivän strippi tuo esiin vähän puhutun, mutta ilmiselvän puolen stereotyyppisistä merirosvoista, nimittäin huonot silmät. Perinteisestikin merirosvot kuvataan silmälapun kanssa, mutta stripissä huonoa näkökykyä tuo esiin se, että merirosvokapteeni Blood ei peittämättömälläkään silmällä näe laivoja, vaikka sellainen parhaillaankin lipuu läheltä hänen ohitseen. Mahdollinen tulkinta stripistä on myös se, että kapteeni ei näe oikealla puolellaan olevia laivoja, koska oikea silmä on peitetty. Todellisuudessa merirosvojen silmälapun käyttäminen on voinut liittyä pyrkimykseen säilyttää toisessa silmässä nopea valmius pimeässä laivan ruumassa näkemiseen, eli silmälapulla ei ole välttämättä peitetty vammaa. Strippi 5311.

Päivän strippiä ei ole sponsoroinut Pyhtään puujalka- ja rommitehdas.

17 kommenttia:

  1. Tämä on vain huono strippi, joka perustuu virheelliseen ajatukseen, että yksisilmäisyys rajaisi näkökenttää niin paljon, että ihminen näkee vain toimivan silmän puolelle. Mikään ei viittaa siihen, että merirosvoilla olisi heikko näkö. Se, miksi toinen silmä on peitetty, on tässä merkityksetöntä.

    VastaaPoista
  2. Voi viitta myös englanninkieliseen sanontaan "turning a blind eye", jonka tarkoitus on jokseenkin olla välittämättä ei-toivotusta informaatiosta.

    VastaaPoista
  3. Huono. Pimeässä laivan ruumassa ei hapuiltu sokkona, vaan käytettiin lyhtyä. Silmälapun käyttö pimeänäkökyvyn säilyttämiseen on todella avuton selitys. Jos ruumassa on pimeää, siellä on pimeää - ei näe mitään vaikka kuinka olisi kulkenut kannella pussi päässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus ei olekaan aina ruumaan mennessä käyttää tuota. Idea on se, että jos on taistelussa ja pitää hakea lisää ruutia, niin sinne ei voi mennä heilumaan palavan soihdun tai edes lyhdyn kanssa.
      Ruumassa ei ole pilkkopimeää, vaan normaalin hämäränäön varassa siellä näkee kyllä. Taistelun aikana ei ollut aikaa odotella pimeänäön palautumista. Myytinmurtajat testasivat tuota ja tulos oli, että homma toimii hienosti.

      Poista
  4. Silmälapun käytöstä hämäränäön säilyttämiseen ei ilmeisesti kuitenkaan ole minkäänlaista historiallista todistusaineistoa, https://www.iflscience.com/you-probably-believe-the-myth-about-why-pirates-wore-eye-patches-70246 https://benersonlittle.com/2017/07/19/did-pirates-wear-eye-patches/

    VastaaPoista
  5. Tämä oli surkea strippi. Tietenkään tuo merirosvo ei voi nähdä tuota laivaa, koska hän on selkä siihen päin. Sillä ei ole mitään tekemistä silmälapun olemassaolon kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Strippi saattaa olla surkea, mutta ei vaadita simpanssin älykkyyttä korkeampaa tajuamaan laivan lipuneen ohi näkökentässä.

      Poista
  6. Mielestäni on kyse katoavan kansanperinteen sanonnasta "yksisilmäinen puusilmä". Käytän sitä itse, en pilkatakseni sokeita vaan näköalattomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eräs sivistynyt konstaapeli antoi ajokorttiani tarkastaessaan nimekseni "kukkahattu-puusilmä-apina" kun en kuulemma ollut nähnyt nopeusmittariani, liikennevaloja enkä ajokaistamerkintöjä ja otaksui minun kiilanneen harjakoneen ojaan sen takia ettei se
      pöllytä torikahvilan asiakkaiden tarjoiluja.

      Poista
    2. Eräs suomalainen maailmanmestari käytti myös sanaa "puusilmä" kommentoidessaan erään tulevan maailmanmestarin ajosuoritusta erään punaisissa valoissa suoritetun peräänajon jälkeen.
      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/raikkonen-puusilma-ajoi-peraan/3952172

      Poista
  7. Olisko tuo laputon silmä lasisilmä.

    VastaaPoista
  8. Rautalanka on väärin. Strippi viittaa englanninkieliseen ilmaisuun jota käytti Lord Nelson. "The expression 'I see no ships' is to knowingly ignore something which you know to be real and significant." Stripissä se on yhdistetty sanontaan "turn a blind eye" joka tarkoittaa samaa asiaa piirtämällä lausujaksi merirosvo jolla on silmälappu toisen silmän päällä. Lisäksi taustalla tosiaan kirjaimellisesti purjehtii laiva. Stripssä siis yhdistyy monta eri asiaa. Ottaen huomioon miten pieleen rautalangoittajillakin on menny niin täytyy sanoa että erinomainen strippi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta tuohan on silkkaa faktaa. Ei siinä ole mitään hauskaa.
      Joten selityksesi on väärä.
      Parempi olisi jos tuo merirosvo olisi Nelsonin tapaan laittanut kaukoputken sokean silmänsä päälle. Mutta Nelson ei käyttänyt silmälappua, joten silmän sokeutta ei ymmärrettäisi. Nelson siis olisi oikeastaan tarpeeton tässä. Voidaan siis käyttää kuvitteellista Peter Bloodia. Josta on Rafael Sabatinin kirjoittama romaani ja elokuva pääosassa legendaarinen Errol Flynn. Mutta... mutta... eihän kapteeni Blood ollut silmäpuoli! Eikä muutenkaan tuon näköinen.

      Olen tullut siihen tulokseen, että strippi on huono.
      Hyvin huono.

      Poista
    2. Noinhan idea onkin. Nyt kuulostaa mielekkäältä. Tuosta muistui mieleen hieno Aristoteleen kantapää -ohjelman jakso, jossa avasivat erään poliitikon kommentin toimittajan kysymykseen:"laittaisin kyllä jäitä vesilasiin".

      Toimittajan kysymys liittyi Suomen yhteisharjoituksiin NATOn kanssa vuosia sitten ja tuolla tokaisulla poliitikko laittoi kysymyksen oikeisiin mittasuhteisiin yhdistämällä kolme tuttua vanhaa sanontaa.

      Poista
    3. Korjaus edelliseen. Toimittaja kysyikin kansanedustajalta Suomen turvallisuuspoliisi Supon ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n yhtäläisyyksistä. Vastaus yhtä kaikki oivallinen Viikon sitaattivinkki.

      Poista
  9. Loistavaa:

    "
    Rautalanka on väärin. Strippi viittaa englanninkieliseen ilmaisuun jota käytti Lord Nelson. "The expression 'I see no ships' is to knowingly ignore something which you know to be real and significant."
    "

    Siis turha noin alunperin googlettaa vastausta, koska se ei olisi kuitenkaan hauska tai "hauska". Merkitykset on tärkeitä ja etenkin yhdistetyt merkitykset. Veikkaan vahvasti, että kyseessä on ajatteluun viittaaminen ja etenkin sen vinoumaan.

    Tarjosin aikaisemmin "yksisilmäistä puusilmää", toisaalta ihan (miltei!) yhtä hyvä olisi "yksisilmäinen on sokeiden joukossa kuningas".

    Siis johtamisjärjestelmässä usein vähemmän lahjakkaat seuraavat johtajaa.

    Rautalankaporin vastaus on väärin, koska Jarla ajattelee ja hänellä on huumorintaju.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.