120 cm lakana - Fingerpori rautalangasta 29.6.2024

 

Päivän stripissä Heimolta on pyydetty satakaksikymmentäsenttistä lakanaa, eli yhtä 120 cm kokoista lakanaa. Heimo on ymmärtänyt asian kuitenkin väärin ja tuonut sata kaksikymmentäsenttistä lakanaa eli 100 kappaletta 20 cm kokoisia lakanoita. Strippi 5273.

Paarma selässä - Fingerpori rautalangasta 28.6.2024

 

Päivän stripissä paarmaselkäinen mies pyytää toista lyömään selkäänsä kuolettavasti. Epäonnisesti tehtävänanto jää kuitenkin liian epämääräiseksi tappamisen kohteen ja vaadittavan voiman suhteen, joten sekaannuksen johdosta mies tulkitsee ohjeet siten, että paarman lisäksi myös mies kuolee lyöntiin. Strippi 5271.

WC vain asiakkaille - Fingerpori rautalangasta 27.6.2024

 

Päivän Fingerpori-stripin vitsi perustuu tilanteeseen, jossa ravintolan WC on merkitty "vain asiakkaille." Yleensä tämän ymmärretään tarkoittavan, että WC:tä käyttääkseen täytyy olla ravintolan asiakas. Stripissä kuitenkin käännetään tämä ajatus päälaelleen, kun ravintolan kokki, joka ei ole asiakas, ei saa käyttää WC:tä. Kokin kertoessa, että hänellä on hätä, eli hänen täytyy mennä vessaan, toinen henkilö antaa hänelle sorsan (virtsakannun) ratkaisuksi. Huumori syntyy siitä, että odotetun WC:n käytön sijaan kokki joutuu turvautumaan tähän epätavalliseen ratkaisuun. Strippi 4983. Uusinta.

Pieni ja intiimi, valoisa tila - Fingerpori rautalangasta 26.6.2024

 

Kun Heimo saa tehtäväkseen keksiä kaupunginjohtajan TV-haastatteluun pienen, intiimin ja valoisan tilan, hän keksii haastattelun tekopaikaksi WC:n mikä on hyvin yllättävä ratkaisu, mutta täyttää annetut kriteerit. Strippi 5270.

Avoimessa suhteessa - Fingerpori rautalangasta 25.6.2024

 

Päivän stripissä lööppi antaa Homeliuksesta jälleen kerran harhaanjohtavan kuvan, sillä kun lehdessä kerrotaan Homeliuksen elävän avoimessa suhteessa, luulisi tämän tarkoittavan vakiintunutta ilmausta sille, että parisuhteessa saa olla myös muita seksikumppaneita. Näin ei Homeliuksen kohdalla kuitenkaan ole, vaan todellisuudessa Homelius kertoo haastattelussa, että hänen suhteessaan käsitellään avoimesti asioita. Strippi 5269.

Jeesuksen ruumis sinun edestäsi annettu - Fingerpori rautalangasta 24.6.2024

 

Päivän Fingerporissa ehtoollisleipää jakava pappi lausuu sanat, jotka sopivat niin ehtoollisen perinteiseen kaavaan kuin sattumalta myös juuri käynnissä olevaan tilanteeseen. Papin sanat sinun edestäsi annettu tarkoittaa sitä, että kristillisen käsityksen mukaan Jeesuksen ruumis uhrattiin ihmisten puolesta ja ruumista symboloivan leivän jakamisessa sanottu sinun edestäsi annettu viittaa tähän uhraukseen. Samalla pappi kuitenkin antaa ehtoollisleipiä suoraan Heimon edestä, jopa niin läheltä että osuu kädellään Heimon kasvoihin, joten "sinun edestäsi annettu" on myös kirjaimellinen kuvaus Heimon kokemuksesta. Strippi 5268.

Täishampoo - Fingerpori rautalangasta 19.6.2024

 

Kun Heimo pesee päänsä täishampoolla, luulisi kyseessä olevan tuote, joka tappaa tai karkottaa täit hiuksista. Näin ei kuitenkaan yllättäen ole, vaan Heimon käyttämä täishampoo onkin tarkoitettu täiden pesuun siten, että täit saavat puhtaan ja pehmeän turkin. Strippi 5267.

Muista tagata kahvila - Fingerpori rautalangasta 18.6.2024

 

Kun asiakas kertoo kirjoittavansa herkullisesta frappuccinosta someen, häntä pyydetään tagaamaan kahvila. Tagaamisella tarkoitetaan tällöin sitä, että kahvila merkitään sosiaalisen median julkaisuun, jolloin julkaisu toimii mainoksena ja suorana linkkinä kahvilan sivulle. Tagaamisella on kuitenkin myös toinen merkitys, ja asiakas tekeekin yllättäen vanhanaikaisemman tagin, eli töhrii spraymaalilla oman merkkinsä eli taginsa kahvilan ikkunaan. Strippi 5266.

Vegaaninen kakku - Fingerpori rautalangasta 17.6.2024

 

Päivän stripin vitsi perustuu siihen, että vegaaninen, eli eläinperäisiä tuotteita sisältämätön kakku käyttäytyy stereotyyppisen vegaani-ihmisen tavoin, eli korostaa jokaisessa mahdollisessa tilanteessa olevansa vegaani kuin se olisi elämänsä merkittävin asia ja mahdollisesti ärsyttävyyteen saakka. Kakku on siis vegaaninen paitsi ravintosisällöltään, myös yllättäen henkisesti. Strippi 5265.

Maakuntakissoja - Fingerpori rautalangasta 15.6.2024

 

Päivän Fingerpori-stripissä vitsi perustuu Fingerporille yleiseen tapaan kissan stereotyyppiseen käyttäytymiseen ja osittain alueellisiin stereotypioihin:

1. Pohjanmaan kissa kommentoi värikkäällä kielellä ruokansa huonoa makua, mikä korostaa kissan nirsoilevaa käytöstä.

2. Pohjois-Savon kissa puhuu hitaasti ja epäröiden ("suatanpa mennä, suatanpa olla menemättä") jääden ovelle pyörimään, mikä heijastaa savolaisen verkkaista ja epäiröivää puhetapaa.

3. Kymenlaakson kissa huutaa yksinkertaisesti ja suoraan, mikä liittyy yleiseen käsitykseen kissan suorasta kommunikointitavasta.

Stripin hauskuus syntyy siitä, että kissat ilmentävät sekä alueellisia puhetapoja että yleistä kissan käyttäytymistä. Strippi 5264.

Juna lähtee poikkeuksellisesti raiteelta kuusi - Fingerpori rautalangasta 14.6.2024

 

Päivän stripin vitsi perustuu sanaleikkiin ja kirjaimelliseen tulkintaan. Ilmoitus kertoo, että juna Turkuun lähtee poikkeuksellisesti raiteelta kuusi. Tämän olettaisi käytännössä tarkoittavan, että juna lähtee tavanomaisesta poikkeavalta raiteelta. Toisessa ruudussa nähdään kuitenkin juna, joka lentää pois asemalta kuin lentokone, mikä on "poikkeuksellista" kirjaimellisesti tulkittuna, koska junat eivät yleensä lennä. Hauskuus syntyy tästä absurdista ja kirjaimellisesta tulkinnasta. Strippi 5263.

Kolmen Sepon patsas - Fingerpori rautalangasta 13.6.2024

 

Kun kaupunginjohtaja Homelius pyytää Heimoa suunnittelemaan Fingerporiin Helsingin Kolmen sepän patsasta muistuttavan patsaan, Heimo suunnittelee patsaan, joka on mahdollisimman lähellä esikuvaansa niin aiheensa kuin nimensä puolesta, olematta kuitenkaan suora kopio seppäpatsaasta. Heimon suunnitelemassa Kolmen Sepon patsaassa kolme Seppo-nimistä miestä ovat makkaranpaistotikkuineen tulen ympärillä samaan tapaan kuin kolme seppää ovat patsaan esikuvassa alasimen ympärillä. Strippi 5262.

Kuulantyöntäjä - Fingerpori rautalangasta 12.6.2024

 

Päivän stripin hauskuus syntyy sanaleikistä ja kaksoismerkityksestä. Lyly Rytölä on kuulantyöntäjä, joten "kuulan työntäminen" viittaa urheiluun. Toisaalta hän tunkee itsensä sopimattomasti paikkoihin, jolloin "kuula" tarkoittaa hänen päätään. Näiden merkitysten yhdistäminen luo humoristisen ristiriidan. Pienen lisänsä vitsiin tuo myös maajoukkueen toisen jäsenen dopingin käyttöön viittaava injektio pakaraan. Strippi 5261.

IT-vastaava - Fignerpori rautalangasta 11.6.2024

 

Päivän stripin vitsi perustuu siihen, että Fingerpolin IT-vastaava käyttäytyy täsmälleen samalla tavalla kuin ylläpitämänsä nettisivu, eli pyytää allekirjoittamaan evästeiden hyväksymisen ennen asiointia. Niinpä IT-asiantuntijan kanssa toimiminen on yhtä hidasta ja hankalaa kuin nettisivunkin. Strippi 4984. Uusinta.

Omena kukkii - Fingerpori rautalangasta 10.6.2024

 

Kun Heimo on kuullut, että omena kukkii näinä päivinä, hän on ymmärtänyt asian väärin. Omenan kukkiminen tarkoittaa omenapuiden kukkimista alkukestästä ennen omenien kasvamista. Heimo luulee virheellisesti, että omenan hedelmä alkaisi kukkia. Strippi 5260.

Mäkiviikko - Fingerpori rautalangasta 8.6.2024

 

Kun valmentaja kertoo, että seuraaviin mäkiviikkoihin treenataan jo täyttä vauhtia, luulisi hänen tarkoittavan, että mäkihyppääjä tekee Keski-Euroopan mäkiviikkoa varten hyppyharjoituksia. Kuvasta paljastuu, että harjoituksissa keskitytään enemmänkin mäkitornin huipulle hiihtäen kiipeämiseen, eli urheilija liikkuu suksineen odotuksiin nähden vastakkaiseen suuntaan. Strippi 5259.

Klassista musiikkia - Fingerpori rautalangasta 7.6.2024

 

Kun Heimo antaa poliisille vihjeen soittaa klassista musiikkia kovaa nuorison karkottamiseksi, hän tarkoittaa klassisen musiikin tallenteiden soittamista kaiuttimista. Poliisi ymmärtää asian kuitenkin toisella tavalla, ja niinpä poliisit soittavat itse klassista musiikkia soittimillaan. Kaiken lisäksi nuorison karkotus klassisella musiikilla ei välttämättä toimi, sillä paikalla oleva nuoriso tunnistaa musiikin Bachin säveltämäksi, ja saattaakin siten pitää klassisesta musiikista. Strippi 5258.

Sataa veikkaan - Fingerpori rautalangasta 6.6.2024

 

Päivän Fingerpori-stripissä toimittaja kysyy kaupunginjohtaja Homeliukselta, kuinka paljon väkeä hän odottaa tulevan uuden puiston avajaisiin. Homelius vastaa: "Sataa veikkaan," mikä on kaksiselitteinen vastaus. Se voi tarkoittaa joko "sataa ihmistä" tai "sataa vettä." Viimeisessä ruudussa selviää, että Homelius tarkoitti sateen mahdollisuutta, koska hän seisoo yksin sateisessa puistossa. Stripin huumori syntyy tästä monitulkintaisesta vastauksesta ja lopullisesta paljastuksesta, jossa puiston avajaisiin ei tullutkaan yhtään ihmistä, mutta Homeliuksen arvaus osui silti oikeaan. Strippi 5257.

Ahmatti - Fingerpori rautalangasta 5.6.2024

 

Päivän stripissä Krapula-Päivi haukkuu miestä ahmatiksi hänen syömistapojensa vuoksi, mutta mies luulee hänen sanovan "ah, Matti" ja pitävän hänen syömistään kiihottavana. Väärinkäsitys aiheuttaa koomisen tilanteen, jossa mies tulkitsee Krapula-Päivin kritiikin täysin väärin. Strippi 5255.

Miesluola - Fingerpori rautalangasta 4.6.2024

 

Päivän stripissä mies kertoo Heimolle aikovansa rakentaa miesluolan, jolla tavallisesti tarkoitetaan miesten omaa rentoutumiseen tarkoitettua huonetta. Rivo-Riitta puolestaan tarkoittaa miesluolalla vaginaansa. Strippi 5256.

Puhelin lentotilaan - Fingerpori rautalangasta 3.6.2024


Kun Heimo sanoo laittavansa puhelimen lentotilaan, luulisi hänen tarkoittavan tilaa, jossa puhelin ei ole yhdistyneenä verkkoon, joten siihen ei tule puheluita tai viestejä kesken palaverin. Heimon puhelimen lentotila on kuitenkin hieman toisenlainen, sillä Heimo käyttää puhelimensa lentotilaa lentääkseen pois kiperästä tilanteesta pomon kanssa. Strippi 4889. Uusinta.

Tarkastusmaksu - Fingerpori rautalangasta 1.6.2024

 

Fingerporin joukkoliikennevälineissä tarkastusmaksu on 80 euroa ja se maksetaan yllättäen lipuntarkastuksen yhteydessä siitä huolimatta, onko lippu kunnossa vai ei. Tavallisesti tarkastusmaksun joutuu maksamaan vain, jos lipuntarkastuksessa ilmenee että matkustaja on kyydissä ilman lippua. Strippi 4971.