Kun krokotiili kertoo toiselle ettei kevytyrittäjä maistu samalta, hän vertaa kevytyrittäjää laihduttavien ihmisten suosimiin vähärasvaisempiin ja mauttomampiin kevytruokiin. Kevytyrittäjä ei kuitenkaan todellisuudessa tarkoita syötynä kevyempää yrittäjää, vaan ammatinharjoittajaa, jolla ei ole omaa yritystä vaan jonka ansiot tulevat ulkopuolisen laskutuspalvelun kautta. Strippi 5064.
Senverran helppo strippi että pitänee puhua muusta palstan sankareiden kanssa... mitäs mieltä ootte otsikosta tämään:
VastaaPoista"Susikuljetus korvasi koulumatkapyöräilyn Laitilassa – Hillalle, Helmille ja Siljalle autokyyti aamuhämärissä on mieluinen juttu"
Onkohan siellä montakin Helmeä, koska jos on vain yksi Helmi,.sanotaan Helmelle
gh, sinä olet monesti vedonnut kielitoimistoon. Katso välillä mitä siellä sanotaan nimistä. Nimiä, joista olet valittanut, eli Helmi, Lumi ja Pilvi yms, ei taivuteta kuten niiden alkuperänä olevia sanoja. Ne taivutetaan juuri kuten tuossa otsikossa sanotaan.
PoistaJos taas haluat väittää, että Kielitoimisto on väärässä, niin sinun ei sitten kannata vedota siihen missään muussakaan asiassa.
Tuota täytyykin miettiä kun muistui mieleen syntymäni satakymmen -vuotis juhlallisuuksien väliaika ohjelmaksi. Tuolloin hyvin suositulta säveltäjältä Georges Bizet'ltä tilattiin ooppera, jonka teemana on jokin kalastusjuttu. Bizet oli juuri tavannut jonkun ceylonilaisen kaunottaren - niin tai komistuksen ja sävelsi siltä seisomalta oopperan Helmenkalastajat. Tuota taustaa vasten pohdittuna otaksun huomionne olevan aivan oikea Sir Gary.
PoistaOk... 7. Helmikuuta toivotetaan nimipäivää kaikille Helmille ja 3. Joulukuuta kaikille Merille...
PoistaKai sitten sanot myös Saara Aalton, Jarmo Koskin, Noora Rinnen, Antti Seppän, Lenita Susin, Joona Kurkin, Joonas Tikkan...
Helmelle ja Helmille on molemmat oikein, toisessa on yksi Helmi, ja toisessa monta Helmeä
Mikä tossa nyt on muka väärin? Kyydissä yksi Hilla ja yksi Silja sekä kaksi Helmeä?
PoistaTosin toi susikuljetus on itsessään täyttä Fingerpori kamaa
16.20, jos kyseessä on etunimi, niin muoto Helmille on tavallisesti yksikkö. Tavallinen monikko olisi Helmeille. Toki niistä voi käyttää myös muotoja Helmelle (yks.) ja Helmille (mon.), mutta nuo eivät ole ainoat oikeat, vaikka kuinka inttäisit.
PoistaKun yleisnimistä tulee erisnimiä, niin niitä ei enää käsitellä samoin kuin yleisniminä. Ensimmäinen muutos on se, että ne aloitetaan isolla kirjaimella. Myös alkuperäinen merkitys hämärtyy. Jos sinulla on tuttava nimeltä Kari, niin et ajattele tuota nimeä minään vedessä olevana kivenä, vaan se on muuttunut yhtä abstraktiksi kuin jokin Gary. Ei kukaan kutsu toista Garyksi ja ajattele keihästä. Varsinkaan, kun keihäs ei enää nykyenglannissa edes ole garwig, josta Gary on vääntynyt.
Ja kun ottaa huomioon kuinka paljon suomessa on erikoisia taivutuksia, jotka ovat hävinneet ja korvautuneet säännönmukaisemmille versioilla, niin et voi edes tietää onko kari (pienellä) alunperin taivutettu eri tavalla kuin nykyään.
Sanat muuttuvat ja taivutukset siinä mukana. Osaat varmasti mielestäsi taivuttaa sanan oka. Okaan, okaiden, okasta, ja niin edelleen.
Huonompi homma vain, että oikeasti oka on ollut noiden taivutusten perusteella muodostettu kantasana, joka on väärin. Kantasana on alunperin ollut oas. Miten sinä olisit lähtenyt taivuttamaan sanaa oas?
Joten ei kannata tulla tänne selittämään, että on vain yksi ainoa oikea mahdollinen tapa taivuttaa sanoja ja erityisesti nimiä.
Henkilö itse saa päättää mitä taivutusta käyttää. Esimerkiksi presidentti Risto Ryti sanoi, että hänen nimensä pitää taivuttaa Rytin, eikä Rydin.
Miten sinä muuten taivuttaisit Levon Helmin nimen? Menikö tuo minun käyttämäni oikein?
Entä jos jonkun nimi on Tanner. Taivutetaanko se Tantereen vai Tannerin? Entä Manner? Mantereen vai Mannerin?
Tuohon vielä hämärtämään se, että et voi tuosta sanoa varmaksi onko Tanner suomea vai englantia. Sama koskee nimeä Manner.
Sinä olet toope. Vähintään.
Toni / Tonille / Toneille
PoistaMeri / Merille / Mereille
https://crop.kaleva.fi/sfzXLWT1pqXuzEarlcA0yzamI9A=/smart/https%3A//lorien-media-prod.s3.amazonaws.com/images/archive/cartoons/2271983/2021.06.03.10.15.18/3890_fingerpori-helsinki-11.jpg
PoistaEipä tuokaan toimisi jos Heimo toteaisi Pidättekö Kivistä... Se toimii vain koska Heimo taivuttaa sanan ja nimen kivi samalla tavalla
Entäs muoto Merelle, Google antaa 1 580 000 tulosta
PoistaMerille=monta Merta... Merelle=yksi Meri...Mereille=joko on oleskelulupa saatu suomeen
En tiennytkään, että Heimo on jokin erehtymätön auktoriteetti nimien taivuttamisessa.
PoistaKuten tuolla edellä sanottiin mielestäni täysin yksiselitteisesti: yleisnimillä on säännönmukaiset taivutuksensa, erisnimillä taas voi olla vaihtelua muun muassa kyseisen erisnimen kantajan toiveen mukaan.
En ymmärrä miksi täällä vielä intetään asiasta. Ei taida olla enää rehellistä mielipiteiden vaihtoa, vaan ihan laskelmoitua trollaamista. Tai sitten tämä kuuluisa GH ei vain kykene myöntämään virhettään ja jatkaa sen jankuttamista, kunnes kuluu muutama vuosisata ja hänen virheellinen väitteensä on tarpeeksi monta kertaa tehdyn toiston ansiosta katsottavissa vakiintuneeksi muodoksi.
Miksiköhän Pena signeerattu tämän omakseen? Vieraskirja
VastaaPoistaArsa wrote on 29/09/2018 at 15:14
Laiha ja paksu raksamies vierekkäin, toinen sanoo olen yrittäjä ja toinen olen kevytyrittäjä
Tämä on niin iankaikkisen vanha ja ilmeinen idea, että pitää olla aika yksinkertainen, jos kuvittelee, että ainoastaan yksi ihminen on historian aikana voinut keksiä tämän.
PoistaHuomaa, että tuo esimerkkisi on yli viiden vuoden takaa. On aika selvää, että Jarla ei ole perustanut tätä strippiä tuohon Arsan ehdotukseen.
Sen takia.
Tosin myös Yleisö WC:tä ehdotettu kahdesti vieraskirjassa, silti Pena piti sen omana keksintönään
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaSiksi kun tämä on hänen oma versio stripistä: Virkailija puhelimessa: "kiinnostaako teitä kevyt yrittäjyys?" - puhelimeen vastaaja iso mies niittipanta ranteessa, pääkallotuoppi edessä ja ison traktorin pyörä taustalla vastaa "ei, vaan heavy yrittäjyys"
PoistaKroko on ikänsä kohdannut riskejä stressaantuneita kaiken itse tekeviä pippurin mehua hikoilevia raskaan kaluston yrittäjiä niin eihän ne ydinosaamiseen keskittyneet kaiken riskaabelin ulkoistaneet kevytyrittäjät millekään maistu.
VastaaPoistaMikäs tässä nyt on kummaa? Kari taipuu i runkoisena aina.
VastaaPoistaKaria=yksi kari
Kareja=monta karia
Karille=yksi kari
Kareille=monta karia
Toiset taas taipuu E-runkoisena, kuten vaikkapa Helmi
Helmeä=yksi helmi
Helmiä=monta helmeä
Helmelle=yksi helmi
Helmille=monta helmeä
Putki-Putkille=monta putkea
Sieni-Sienille=monta sientä
Tuli-Tulille=monta tulta
Sitten hämää vielä LÄHES samat sanat joista toinen taipuu E-runkoisena ja toinen I-runkoisena
Uni-Unille=monta unta
Uuni-Uunille=yksi uuni
Huuli=Huulille=monta huulta
Tuuli-Tuulille=monta tuulta
Tulli-Tullille=yksi tulli
Eli ei ole yhtä sääntöä, pitää vain opetella jokaisen sanan kohdalla erikseen miten se menee. Esim. Raisiossa autokorjaamon mainoksessa lukee "Pakoputkin" korjaukset... Ei ole oikein, oli korjattavana sitten yksi putki tai monta putkea :D
Mitä nimiin tulee niin kielitoimisto toteaa:
Nimien taivutus
Ohje lyhyesti
Erisnimiä taivutetaan suomen kielessä kuten muitakin sanoja. Jos nimellä on vastineena jokin yleissana, taipuu nimi samalla tavalla kuin tuo yleissanakin
Jää siis lienee mysteeriksi onko Susikyydissä kenties kaksi, kolme, tai jopa neljä Helmeä
Ei tuossa ollut kyse siitä miten Kari taivutetaan, vaan siitä, että kun kuulet nimen Kari, et ajattele vedessä olevaa kiveä. Jos jonkun nimi on Helmi, niin et ajattele simpukan tuottamaa helmeä. Ajan myötä nimet eriytyvät alkuperäisestä merkityksestään ja silloin myös alkuperäisen poikkeuksellinen taivutus korvautuu säännönmukaisella. Ja nimenä Lumi aletaan taivuttaa kuten kumi.
PoistaEi tuon ymmärtäminen ole vaikeaa sellaiselle, joka oikeasti ymmärtää suomea ja omaa jonkinlaista älyä.
Ongelma on juuri taivutusmuoto.... Lumille=monta lunta
PoistaHelmille= monta helmeä
Luin uutisen, otsikossa tosiaan kirjoitusvirhe, kyydissä vain yksi Helmi, ei montaa Helmeä
Voi hyvä luoja sentään. Ei auta minkäänlainen rautalanka tuolle tyypille.
PoistaPitäkää hyvänänne. Pelkkä trolli, joka teeskentelee.
"pitää olla aika yksinkertainen, jos kuvittelee, että ainoastaan yksi ihminen on historian aikana voinut keksiä tämän."
VastaaPoistaAika noloa että Pena väittää idea omaksi sen JÄLKEEN kuin se on ollut vieraskirjassa.
Sama kuin sanoisin että osaan ennustaa lottonumerot. Eiliset numerot on ennustuksen mukaan 1, 7, 14, 17, 30, 31, 35... se on sattumaa että noi numerot näkee ehkä jostain
Ompa turha keskustelu, mutta niihän aloittaja sanoi että keskustellaan tästä kun ei oo muutakaan.
VastaaPoistaVanha ohje nimiin on että ne taipuu kuten sana PAITSI jos sana on i-päätteinen ja taipuu e-runkoisena
Lumi-Lumin
Helmi-Helmin
Onnin-Onnin
Mutta sitten tulee ongelma monikon kanssa
Lumille
Helmille
Onnille
Toihan voi tarkoittaa joko yhtä tai kahta... pitää vaan päätellä oikea muoto.
Sitten esim. nimet Poika, Tyttö, Mies taipuu kuten sanat. Pojan, Tytön, Miehen
Mutta ohjeesta on ruvettu pikkuhiljaa lipsumaan, ei ole poikkeusellista että puhutaan Tuulen tai Helmen synttäreistä...
Samaten esim. Atte ja Mikko taipui ennen lähes aina Aten ja Mikon... nykyjään useimmiten Atten ja Mikkon.
Lehdessä oli tään juttua 14 vuotiaasta Mikosta jota pedofiili oli ahdistellut nuorten tinderissä... Lapsen nimi olikin Miko... itse taivuttaisin nimen Miko vuotoon Mion/Miosta
Miten taivuttaisit nimen Mio?
PoistaTuon Mikkon perusmuoto on selvästikin Mikkkon.
Ja kuten itse sanot taivutukset ovat ongelmallisia noudatti erisnimien ohjetta tai ei. Minusta tuo maininta Risto Rytistä jossain oli hyvä. Kukin päättää itse mitä taivutusta haluaa omasta nimestää käytettävän. Kunhan ei nyt ihan naurettavuuksiin mene. Tyyliin nimi on Gary ja hän haluaa taivutuksen olevan Jeesus.
Ei toimittajatkaan hallitse taivutuksia. Puhuvat Petteri Orposta vaikka se pitäisi olla Orvosta, Orvon hallituksesta jne.
VastaaPoistaEn muista tyyppiä nimeltä Petteri Orvo.
PoistaEhkä selitys on siinä, että kyseessä on erisnimi, eikä yleisnimi. Ja mahdollisesti jopa Orpo itse haluaa oman nimensä taipuvan säännöllisesti, eikä epäsäännöllisesti.
Eli taitaakin olla siten, että sinä olet se, joka ei hallitse taivutuksia.