Kun kaupunginjohtaja Homelius näkee esityksen, jossa kerrotaan että uusia opettajia on koulutettava vähintään 200 vuodessa, hän ymmärtää asian väärin. Homelius luulee tekstin tarkoittavan, että opettajan koulutuksen täytyy kestää vähintään 200 vuotta. Todellisuudessa teksti tarkoittaa, että uusien koulutettavien opettajien määrä vuosittain tulisi olla vähintään 200 kappaletta. Strippi 4954.
Suomen kielessä vallitsevan päätteen merkitsemättömyyden säännön huomioon ottaen lukija voi olettaa, että luku, jota heti seuraa taivutettu sana, taipuu samassa sijamuodossa.
VastaaPoistaHomeliuksen väärinymmärrys voidaan siis laittaa epäselvää ilmaisua käyttäneen luennoitsijan piikkiin.
200 on tossa ns. perusmuodossa, joten se luetaan "kaksisataa". Joten sekä Homelius että sinä olette böbejä.
PoistaHomelius aina tinkimässä kustannuksista ja tarkoittaa kyllä koulutusajan pituutta, mutta tinkien tuosta vuodesta "...eikö puoli vuotta riittäisi?"
PoistaArvoisa Nimetön klo 12.20! Tuo "200 vuodessa" voidaan lukea sekä "kaksisataa vuodessa" että "kahdessasadassa vuodessa". Miten lukisit esimerkiksi tämän: "Asiaan palattiin vasta 20 päivän kuluttua." "Kahdenkymmenen päivän kuluttua" vai "kaksikymmentä päivän kuluttua"?
VastaaPoistaLähestyt totuutta mutta et saavuta sitä. Tuohan on luettava juuri jälkimmäisellä tavalla, kuten ylleisesti tekevätkin muut, paitsi lukurobotit, jotka kyllä tässä tapauksessa ovat oikeassa.
PoistaItsse asiassa itse asia pitäisikin kirjoittaa niin, että tuohon numeroilla ilmaistuun kkskymppiseen ympätään tavalla tai toisella sijapäätee (kuten muuten vanhoina hyvinä aikoina tehtiinkin!).
Esmes 20:nen, 20:en tai vaikka vain 20:n. Tulkinnanvaraa jää kyllä tässäkin, ja robotit ovat kusessa (ne kun lukevat tuon kaksoispisteenkin sanasta sanaan "kaksoispiste", mutta ei kieltä ole robotteja varten tehtykään, ne saavat luvan opetella uusia taitoja
Kuka on Nimetön kaksitoista piste kaksikymmentä? Tarkoitatko Anonyymi kahdestoista kahdennenkymmenennen?
PoistaJoka tapauksessa kyseenalaistaisin ilmaisun kahdes. Sellaista sanaa ei ole olemassakaan. Oikea sana olisi toinen. Vastaavia virheellisyyksiä on paljon, esim kahdeskymmenesyhdes. Pitäisi tietysti olla toinenkymmenesensimmäinen. Paitsi että tuokaan ei toimi, sillä toinen kymmenhän alkaa heti ensimmäisen kymmenen loputtua ts 11. Eli 21 olisi kolmaskymmenesensimmäinen.
Parasta siis palata siihen vanhanaikaisena pidettyyn systeemiin, jossa 21 oli ensimmmäinen kolmatta, 31 oli ensimmäinen neljättä jne. Tuohan on vielä osittain käytössä luvuissa 11-19, esim yksi toista tai kaksi toista. Myös taivutukset seuraavat tuota. Ei sanota viisitoistannes vaan viidestoista. Tai no, ehkä gh sanoo...
Niin ja kun Heimo on tuo asianomistaja niin hän toteaa heinäpellolle katsoessaan "...jaaha, kolmella on vielä päivä kesken".
Poista