Tammikuu 1882 - Fingerpori rautalangasta 10.1.2020

 

Päivän Fingerporissa on monille tuttu talvinen tilanne, jossa lumikinosten alta olevista autoista on vaikea erottaa minkä lumikasan alla oma auto on. Tilanne on kuitenkin viety menneisyyteen vuoteen 1882, jolloin lumen alla ei olekaan autoja, vaan hevosia. Hevonen on stripissä miellettävä elottomaksi auton esiasteeksi, sillä todellisuudessa hevoset eivät elävinä ja liikkuvina olentoina hautaudu lumeen kuten autot. Strippi 4558.

10 kommenttia:

  1. "Miellettävä elottamaksi auton esiasteeksi"? Jessus sentään. Tuo on kai jokin sisäpiirin kiertoilmaus, joka tarkoittaa että lukijan olisi - jälleen kerran - annettava anteeksi stripin anteeksiantamaton ontuvuus. Sillä se ontuu, ja siitä kai todistaa sekin, että palstalla vallitsee nolo hiljaisuus. Ihan toinen juttu on sitten vielä se, että "mieltää" on psykologian erikoistermi. "Käsitettävä" tai "ymmärrettävä" olisi sopiva yleiskielinen ilmaus. (Hirveästi anteeksi, että tässä rohjetaan oikein kielipoliisiksi heittäytyä!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ’Miellettävä’ sanan fingerporimainen käyttö juontuu ranskan kielen hunajasta ja kodinkone merkistä ’Miele’ – Suomessa Mieleinen on hunajatuotteen kaupallinen nimitys. Tämän stripin ymmärtäminen vie aikansa ja kommenttien määrä tuntuu kasvavan hämäläisittäin.

      Poista
  2. Setä on vissiin tulossa Polytekniseltä opistolta valtiopäivien kokouksesta Hietalahden toriparkkiin. Hänen hevonen on niin rengin kutsuun oppinu ettei isäntää kuuntele. Sen tähden setä on hämillään tilanteesta kun ajomies ei olekaan matkassa.

    VastaaPoista
  3. Jos hevoset ovat tuolla tavoin lumen peitossa, eipä niitä sieltä kannata esiin kaivaa. Umpijäisiä raatoja. Elävä hevonen tuottaa niin pajon lämpöä, että ei sen päälle kyllä lumi kinostu.

    VastaaPoista
  4. Setä on ilmeisesti vasta menossa kirjastoon tai ritarihuoneelle (hevosia on vain kolme, joten talonpoika ei liene mahtunut mukaan). Yöllä on ollut niin kova jako, että olo on ollut säädytön ja aamulla on vaikeaa mieltää oikea valinta. Liittykö säätyyppi jotenkin säätyyn? Viitataanko nykypuolueiden samankaltaisuuteen?

    VastaaPoista
  5. Mutta silti, miksi 1882? 240 vuotta sitten oli toki hevosia, mutta..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellisissä Setä-kommenteissa viitattiin siihen, että Suomen suuriruhtinaskunnan (sääty)valtiopäivät vuonna 1882 pidettiin 19. tammikuuta – 6. kesäkuuta. Aatelittomat säädyt papisto ja porvarit kokoontuivat Rikhardinkadun kirjastotalossa, talonpoikaissääty Polyteknillisellä opistolla Hietalahdentorilla ja aatelisto Ritarihuoneella. Keisari Aleksanteri III avasi valtiopäivät 24. tammikuuta 1882.

      Poista
    2. Vuodesta 1882 ei ole sentään 240 vuotta. Sadalla vuodella pieleen.

      Poista
  6. Helsingin ratsupoliisi perustettiin v. 1882. Ehkä vain liitettiin tähän.

    VastaaPoista

Kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.