Päivän Fingerpori vie vuoteen 1912 ja tilanteeseen, jossa loistoristeilijää odotetaan saapuvaksi satamaan. Kun laiva lähettää morsettaen SOS-viestiä, luullaan tämän tarkoittavan "se on siinä" ja virheellisesti ajatellaan laivan saapuneen perille. Todellisuudessa SOS on kansainvälinen hätämerkki, joka tarkoittikin laivan olevan merihädässä.
Väännä viel rautalangast mist toi SOS on lyhenne
VastaaPoistaKyseessä ei ole lyhenne mistään, vaan kirjainyhdistelmä on valittu hätämerkiksi, koska se on yksinkertainen morsetettava; kolme lyhyttä, kolme pitkää, kolme lyhyttä.
PoistaSOS on lyhenne sanoista save our souls
Poista"lyhenne SOS tulee sanoista "save our souls" (pelastakaa sielumme), joskus myös "save our ship" (pelastakaa laivamme) tai "send our savior" (lähettäkää pelastajamme)."
PoistaSOS ei ole syntynyt lyhenteeksi yllä esitetyistä sanoista. Sen sijaan kyseiset sanat ovat pidennyksiä kirjainyhdistelmästä SOS.
PoistaSOS ei tosiaan ole akronyymi mistään sanoista, vaan kuten edellä taivutetaan, se valittiin helppouden vuoksi. Se on nopea ja sen muistaa paniikissakin.
PoistaSave our souls on jälkikäteen keksitty selitys, joka tekee SOS:sta ns backronyymin.
Se oli siinä ja siinä, etteikö olisi päässytkin satamaan.
VastaaPoistaHyvä esimerkki viestinnän selkeyden tärkeydestä. Mitä tärkeämpi viesti sen suurempi syy varmistaa, että se ymmärretään oikein. Vaikka eihän tuostakaan tiedä onko viestin lähettäjä aivan oikein ymmärtänyt mitä on sähköttämässä.
VastaaPoistaVitsissä on sellainen ongelma, että hätämerkkiä ei anneta erillisinä kirjaimima S, O ja S, vaan pisteet ja viivat yhteen. Sitä ei siis voi sekoittaa kirjaimiin. Ihan yhtä lailla voisi sanoa, että A-kirjain (.-) tulkittaisiinkin E-kirjaimeksi (.) Ja T-kirjaimeksi (-). Kirjainten välissä on kuitenkim viivan eli kolmen pisteen mittainen tauko, kun kirjaimen osien välissä on vain pisteen mittainen tauko.
VastaaPoistaMutta sittenhän hätämerkki EI ole SOS, ei yhteen eikä erikseen, vaan pelkästään jono viivoja sekä pisteitä.
PoistaKäytännön syistä SOS kirjoitetaan ilman siihen kuuluvaa yläviivaa, eli kuuluisi piirtää jatkuva viiva kolmen kirjaimen päälle. Usein viestin loppuun kirjoitetaan AR vaikka sekin annetaan yhteen
PoistaEntä jos ne loi SOS:stä pohjan ABBAn tulevalle hittibiisille???
VastaaPoistaRannikkoaseman hoitajaksi ei pääse mikäli ei tunne hätäliikennöintiä.
VastaaPoistaTuliko riipastua kova känni eilen? Tai missäs helevetis viipyy tän päivänen tulkinta?
VastaaPoistaSunnuntaisin ei julkaista Fingerporia
VastaaPoistaJulkaistaa, ainakin turun sanomien paperilehdessä ja lupaushan on
PoistaPäivän Fingerpori rautalangasta väännettynä.
Tai eikö sunnuntaita lasketa päiväksi
"Päivän Fingerpori..." tarkoittaa yhtä sen päivän Fingerporia rautalangasta väännettynä, jona Rautalankapori on julkistu.
Poistagh, jos oltaisiin todella tarkkoja, niin edes Hesarin Fingerporia ei tarvitsisi vääntää, sillä puhe on PÄIVÄN Fingerporista.
PoistaHesarin Fingerpori tulee AAMULLA.
Nii no miksei turkkaris julkaistuu sit väännetty???
VastaaPoistaTätä minäkin ihmettelen. Pitäisiköhän turkulaisten nostaa ryhmäkanne Kaporia vastaan?
PoistaStam1nan biisissä lähetettiin hätäviesti "Salatkaa Oma Sijaintinne"
VastaaPoista