Kun myyjä kertoo lomamökkiviikon maksavan 170 euroa per lärvi, hän tarkoittaa että hinta on 170 euroa henkilöltä. Allan kuitenkin ymmärtää asian väärin ja luulee hinnan olevan 170 euroa per yhdet vedetyt lärvit, eli että jokaisesta humalatilasta pitäisi maksaa 170e. Siksi hän toivoo saavansa alennusta jos vetää vain kevyet lärvit.
Olisi toivottavaa, että vitsiä yritettäisiin vääntää vain sanoista ja sanonnoista, joilla on jonkinlainen perusteltavissa oleva etymologia. Kuten esmes "lärvi", joka on nykysuomen sanakirjan mukaan alatyylinen, halventava nimitys kasvoista tai suusta. Tuo toinen merkitys sensijaan.... no, olen kuullut sitä käytettävän, mutta sen alkuperä lienee kuitenkin tuulesta tempaaminen vailla mitään kosketuskohtaa kielen todellisuuteen.
VastaaPoistaAinoa joka tuossa stripissä ei mene ihan kohdalleen on se, että tolkuttomasta kännistä puhutaan suomen slangi-ilmaisuna nimenomaan aina monikossa, lärveinä. Ei stripin mukaisesti lärvinä. Mutta se nyt on fingerporissa tyypillistä, usein vitsit ontuvat, enemmän tai vähemmän. Enemmänkin poikkeuksia ovat kieliopillisesti ja merkityksellisesti täysin oikein kaikilla tasoilla menevät, kuten taannoinen työmaavitsi, jossa porukka tasoittelee ja laatoittaa.
PoistaEi siis ollut huonoimmasta päästä tämä Fingerporri.
Yrtin selittää, että sanalla ei tuossa merkityksessä ole etyologiaa ollenkaan, enkä huomannut, että muuta olisi todistettu. Lärvi naaman/kasvojen synonyymina löytyy Nukysuomeen sanakirjasta, joka on sentään auktoriteetti mitä kieleen tulee...
PoistaMyös ilmaisua naamat käytetään tolkuttoman humalan synonyyminä.
VastaaPoistaNaama kii :(
PoistaErinäisissä ravitsemusliikkeissä on pitkään myyty "lärvilautoja". Eli sanan yksikkömuodolle löytyy myös pitkään tunnettu asiayhteys.
VastaaPoista...
Ja jos vaikka lomallani vetäisin kolmet lärvit, niin saatoin silti päästä alla satasella per lärvi. Erikoinen sana tämä, normaalisti monikossa mutta yksikössä silloin kun se kuulostaa niin paremmalta.